Gebrandschilderd glas

Nadat het ontwerp is getekend kunnen de contouren op het glas worden aangebracht. Meestal wordt hiervoor zwart of bruin pigmentpoeder Daarna gaat het glas voor de eerste keer de oven in op een temperatuur van ongeveer 640 graden en kunnen de contouren in het glas doordringen.

Na het aanbrengen van de contouren wordt een schaduwlaag aangebracht, de zogenaamde grisaille. Om strepen te voorkomen gebeurt dit met een daskwast. Daarna wordt met diverse hulpmiddeltjes als houtprikkers en watten de grisaille geheel of gedeeltelijk verwijderd op plaatsen waar meer licht in de afbeelding moet komen en gaat het glas opnieuw de oven in.

De derde fase is het aanbrengen van de verschillend gekleurde email waarna het glas opnieuw gebakken wordt en de kleuren in het glas branden. De emailverf bestaat uit gekleurde of ongekleurde glaspoeders met een metaaloxide waar een bindmiddel aan wordt toegevoegd. Als het glas beschilderd is gaat het een oven in met een temperatuur van omstreeks 600 graden. Daardoor brandt het bindmiddel weg en versmelt het poeder met het glas. Dit zal soms in meerdere gangen moeten gebeuren. Om een transparant resultaat te krijgen wordt meer kleurloos poeder dan gekleurd poeder gebruikt.

reproductie van gebroken glas

reproductie van gebroken glas

Project info Tijdens storm weer sneuvelde dit gebrandschilderd glas. In ons atelier werd er een reproductie gemaakt.

Van Gogh

Van Gogh

Project info Van Gogh De zaaier

Mucha gebrandschilderd.

Mucha gebrandschilderd.

Project info Voor 2 projecten heeft artglas naar een ontwerp van Mucha gebrandschilderde glasramen vervaardigd.

Pin It on Pinterest

Share This